fb_pixel

тел. гарячої лінії

0800331565

Офіційний постачальник екіпірування Олімпійської збірної України 2015 - 2023

Дівчина зашнуровує кросівки для бігу | Peak Sport Ukrain​​​​​​​

Підошва для взуття: який матеріал вибрати?

Експлуатаційні властивості взуття залежать від технології виробництва, якості підошви та матеріалів верху. Підошва для взуття бере на себе основне навантаження, амортизує та захищає стопи, забезпечує волого- та теплоізоляцію, правильну постановку та зчеплення з покриттям.

Як вибрати підошву кросівок, щоб продовжити термін служби взуття, захистити ноги від травм та отримати максимальний ефект від тренувань, розповіли експерти компанії PEAK Sport Ukraine.

Які матеріали використовують для виробництва підошви кросівок

Матеріал та дизайн підошви — ключові фактори, що впливають на зручність, властивості та зовнішній вигляд спортивного взуття. Вибір матеріалів та будова підошви передусім залежать від призначення взуття. Підошви жіночих кросівок та чоловічих моделей переважно складаються з декількох шарів.

Проміжна підошва забезпечує стійке положення ніг та амортизацію ударів. Для її виготовлення застосовують такі синтетичні матеріали, як:

Філон — легкий і пружний матеріал зі спінених гранул EVA (етилвінілацетату). Філон можна визначити за злегка «зморшкуватою» поверхнею. Невелика питома вага дозволяє створювати легкі популярні кросівки з великою підошвою.

Поліуретан — щільний, міцний та зносостійкий матеріал, який згодом жовтіє.

Філайт — філон із додаванням гуми у співвідношенні 60/40. Легкий та гнучкий матеріал. Найчастіше його використовують для монолітної проміжної підошви та устілки, завдяки чому зменшується вага та збільшується гнучкість кросівок.

Етилвінілацетат (EVA) — матеріал пористої структури. Саме пориста структура дозволяє матеріалу бути легким, але зберігати тепло і не пропускати холод. EVA витримує екстремально низькі температури, не втрачаючи при цьому еластичність. Стійкий до вологи здатний легко відновлювати форму під час деформації.

Дівчина сидить в білих кросівках в машині | Peak Sport Ukraine​​​​​​​

Підошва бере на себе удари та забезпечує зчеплення з поверхнею. Найпопулярніші матеріали для її виготовлення — це силікон, вуглецева гума, чиста гума та інші:

Силікон володіє високими естетичними та експлуатаційними властивостями. Силіконові підошви використовують у кросівках жіночих для фітнесу та аеробіки. Ноги у взутті з силіконовою підошвою добре охолоджуються та не втомлюються навіть при тривалих тренуваннях.

Вуглецеву гуму відрізняє міцність, стійкість до стирання, перепадів температур, високої вологості та багаторазовим згинанням. Застосовується матеріал у кросівках для бігу. Чиста гума менш зносостійка, але, на відміну від вуглецевої, не забруднює підлогу, тому використовується у виробництві кімнатного взуття. Гума зі штучними добавками володіє високою зносостійкістю. Підошви з цієї гуми щільні, жорсткі та важкі, тому його застосовують у взутті для тенісу, ходьби та вуличного баскетболу.

Gum Rubber — суміш із натуральної та синтезованої гуми, яку легко впізнати за особливим жовто-коричневим кольором. Взуття на такій підошві чудово чіпляється за покриття у спортивних залах. Дуралон — синтетична мікропориста гума, яку відрізняють м'якість, еластичність та відмінна амортизація. Недолік цього матеріалу — мала стійкість до стирання, тому його використовують як амортизаційні вставки.

Термопластична гума — довговічний та комфортний матеріал для підошви спортивного взуття. Єдиним мінусом вважають слабку термостійкість. При температурі вище 70 градусів термопластична гума втрачає первісну форму.

Головні критерії вибору взуття для спорту — відповідність призначенню, зручність, надійність, довговічність та безпека. Знання видів та властивостей матеріалів для підошви допоможе вам зробити правильний вибір. Сумніваєтеся у покупці? Надішліть запит на сайті  PEAK Sport, та наші менеджери проконсультують з усіх питань!

{360_photo}