fb_pixel

Контакти

Офіційний постачальник екіпірування Олімпійської збірної України 2015 - 2023

Як, коли і скільки пити води?

Скільки літрів на день оптимально випивати людині? Чи залежить цей об’єм від рівня навантажень? Чи можна запивати їжу водою? Ми склали мініґайд, як правильно пити воду, щоб підтримувати рівень гідратації та енергії, отримуючи максимум користі.

​​​​​​​

Зізнаймося: більшість із нас часто забуває пити воду. А почавши слідкувати за підтриманням рівня гідратації, лінується кинути в свою сумку для спортивного одягу та інших речей пляшку води. Експерти PEAK Sport поділилися рекомендаціями, як, скільки та коли краще пити воду, щоб запобігти зневодненню організму, підтримати шкіру зволоженою, волосся здоровим, а тіло — підтягнутим. Для активних людей радимо придбати багаторазову пляшку для води, щоб гарантовано не забувати про оптимальний водний баланс.

Норма води на день

Попри те, що 8 склянок води на день довго вважалися нормою для кожного, нутриціологи переконані: кількість залежить від конституції тіла, рівня фізичних навантажень людини та клімату (що сильніше ми пітніємо, то більший об’єм води втрачаємо). Жінкам рекомендовано випивати 1,7 л при середньому рівні навантаження, чоловікам — 3,7 л. Ви також можете вирахувати оптимальний об’єм води за формулою: від 0,3 мл з розрахунку на 1 кг ваги.

Важливо: сюди враховуються й овочі та фрукти, що містять багато води.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Коли правильно пити воду

Почніть свій день зі склянки води (теплої чи кімнатної t). За ніч організм зневоднюється. Випиваючи склянку води після пробудження, до сніданку, ви компенсуєте цей дефіцит.

Звикли запивати їжу великою склянкою соку чи води? Рідина під час вживання їжі розріджує соки травної системи та погіршує травлення. Замість цього пийте між прийомами їжі впродовж дня, за 30 хвилин до трапези й годину чи півтори опісля. Щоб гарантовано не забувати відновлювати водний баланс, придбайте спортивну пляшку для води та беріть  із собою на прогулянки, в гості чи на тренування.

Компенсуйте кофеїн та алкоголь

Кофеїн та алкоголь — потужні діуретики. Випиваючи один із цих напоїв, ви запускаєте сечогінний процес, а організм втрачає багато рідини. Запобігти зневоднення допоможе ефект компенсації. Випили філіжанку кави чи порцію алкоголю? Випийте такий самий об’єм води.

Вживайте продукти з високим вмістом води

Вода — це основний та найважливіший ресурс, що підтримує водного балансу. Утім, існують ще овочі та фрукти, які можна їсти задля уникнення зневоднення:

1. Один із таких овочів — огірок. Він містить воду, вітаміни групи B, електроліти та діоксид кремнію.

2. Селера також багата на воду, так само як і на вітаміни, мінерали та клітковину.

Ці овочі дозволяють компенсувати витрати рідини й надають шкірі та волоссю здорового блиску. Додавайте їх до смузі чи салатів.

Якої температури пити воду

Важливо вживати воду кімнатної t. Холодна вода та напої знижують імунітет, викликають сонливість та погіршують травлення. Холодна вода затримується в шлунку доти, поки не нагріється до температури тіла. Отже, не виконує своєї функції очищення та зволоження організму, а навпаки, викликає набряки. Беріть із собою в спортивні сумки та рюкзаки воду не з холодильника. Якщо не можете пити воду теплою, вживайте її принаймні кімнатної температури.

​​​​​​​

Хочете стежити за водним балансом? Немає нічого кращого за багаторазову пляшку. Використовуйте також корисні додатки, які нагадують про пиття залежно від заданих налаштувань та вашого режиму дня. У пригоді стануть пляшки та спортивні рюкзаки. Купити сумку спортивну та їх можна онлайн чи у фізичних магазинах PEAK Sport.

{360_photo}