fb_pixel

тел. гарячої лінії

0800331565

Офіційний постачальник екіпірування Олімпійської збірної України 2015 - 2023

Дівчина зав’язує кросівки | Peak Sport Ukraine​​​​​​​

Чи можна займатися бігом при плоскостопості — і як підібрати кросівки для людей зі зміненою формою стопи

Плоскостопість фіксують уже в третини населення планети. При цьому яскраво виражені симптоми виявляються в кожного десятого. Плоскостопість — хвороба цивілізації, наші пращури від неї не страждали. У процесі еволюції форма ступні сформувалася для ходьби босоніж по м’якій землі. Асфальт, бетон та взуття — головні причини виникнення захворювання.

Близько 50 років тому змінена форма стопи була вироком спортивної кар’єри. Лікарі забороняли людям із плоскостопістю будь-які фізичні навантаження. Сьогодні завдяки прогресу в медицині та інноваційним технологіям виробництва взуття спортсмени з плоскостопістю нарівні з іншими можуть претендувати на професійні нагороди та високі результати у змаганнях.

Чи можна бігати при плоскостопості

Захворювання у кожного проявляється по-різному, здебільшого біг дозволено. Бігати пронаторам можна у спеціальному взутті або з використанням устілок ортопедичних. Важливо додатково тренувати задній великогомілковий м’яз, а для бігу необхідно підібрати відповідне взуття. Купити кросівки чоловічі та жіночі моделі можна онлайн, в інтернет-магазині PEAK Sport.

В історії спорту чимало чемпіонів та рекордсменів із деформацією зводу ступнів.

Саїд Ауїта, уродженець Марокко, один із перших відомих арабських спортсменів, може похвалитися великим списком досягнень у легкій атлетиці. Він виграв п’ять тисяч метрів на Літніх Олімпійських іграх 1984 року, встановив безліч світових рекордів, зокрема найкращий час на дистанції 1,5, 2, 3 та двічі на дистанції п’ять тисяч метрів. Саїд Ауїта визнає, що спочатку плоскостопість створювала перешкоди в спортивній кар’єрі. Розв’язанням проблеми стало взуття з додатковою підтримкою та ортопедичною устілкою.​​​​​​​

2007 року американський легкоатлет Алан Вебб встановив рекорд США за найшвидшим часом на одну милю. Цей рекорд і сьогодні ніхто не перевершив. Спортсмену допомогли спеціальне взуття та інтенсивні заняття із зміцнення стоп.

Хайле Гебреселассіє з Ефіопії вважають найкращим бігуном на довгі дистанції всіх часів. Хайле — автор великої кількості досягнень, зокрема двох золотих олімпійських медалей на дистанції 10 тисяч метрів у 1996 та 2000 роках, чотири перемоги поспіль на Берлінському марафоні та 27 світових рекордів.

Професійний бігун Хайле Гебреселассіє | Peak Sport Ukraine​​​​​​​

Як підібрати кросівки для людей з плоскостопістю

Вибираючи спортивне взуття, людям зі зміненою формою стопи слід врахувати кілька факторів. Важливо придбати кросівки з належною опорою, які підтримують зведення ступні й допомагають розподілити вагу тіла. Американська академія хірургів-ортопедів ділить бігові кросівки на три категорії:

1. М’які. Підходять для людей із високим склепінням стопи або жорсткими ступнями, для тих, хто завертає ступні в зовнішній бік або переносить вагу на зовнішній бік ступні.

2. Стійкі. Допомагають людям, ступні яких схильні до надмірного прогину, і тим, хто переносить вагу на внутрішню частину ступні.

3. З підвищеним контролем руху. Забезпечують максимальну стійкість для людей з тяжкою формою гіперпронації.

Доктор Стівен Нойфельд, хірург ступні та гомілковостопного суглоба Центру передової ортопедії в США, стверджує, що комфорт — це найважливіший фактор під час вибору кросівок. Дотримуйтесь рекомендацій ортопеда. Вибирайте кросівки, які надійно фіксують ступню та підтримують склепіння. Ретельно добирайте розмір, також щільно зашнуровуйте кросівки перед бігом.

Гіперпронація призводить до розширення стопи, тому слід уникати взуття з вузьким носком та гнучким підбором. Не бігайте в кедах на плоскій підошві або у звичайних кросівках без ортопедичних устілок. При поперечній плоскостопості, що найчастіше виявляється у жінок, характерне розширення стопи. Для стійкого бігу у цьому випадку вибирайте кросівки жіночі зі збільшеною шириною підошви.

Якщо особливості будови ступні не дозволяють підібрати спеціальні кросівки, бігайте у класичних моделях та обов’язково використовуйте ортопедичні устілки. Більше порад про вибір спортивного взуття та одягу шукайте у блозі на сайті PEAK Sport Ukraine.

{360_photo}