fb_pixel

тел. гарячої лінії

0800331565

Офіційний постачальник екіпірування Олімпійської збірної України 2015 - 2023

Чоловік у кросівках бігає по багнюці | Peak Sport Ukraine​​​​​​​

Коли пора змінювати кросівки: поради професіоналів

Ресурс спортивного взуття обмежений. Експлуатаційні властивості кросівок із часом знижуються. Колись настає момент, коли їхнє подальше використання може нашкодити здоров’ю й навіть стати небезпечним.

Про те, як вибрати одяг та бігові кросівки, ми розповідали в попередніх матеріалах. Але як зрозуміти, коли пора змінювати кросівки? Експерти компанії PEAK Sport поділилися, як визначити, що настав час викинути стару й купити нову пару спортивного взуття.

6 факторів, що впливають на термін служби кросівок

На темпи зносу кросівок впливає безліч факторів. Ось основні з них:

1. Дорожнє покриття. На кам’янистому покритті та щебені підошва зношується найшвидше, на рівному асфальті зношування відбувається повільніше. Найдовше зберігаються властивості взуття, яке використовують на м’яких та гладких покриттях — ґрунті, траві та в спортзалі.

2. Відповідність призначенню. Щоб продовжити «життя» кросівок, використовуйте їх за призначенням. Міцні та еластичні підошви взуття для хайкінгу та трекінгу розраховані на експлуатацію в умовах бездоріжжя. У шосейних кросівках бігайте асфальтовим покриттям, а у взутті з тонкою підошвою — на змаганнях. Пам’ятайте: універсального спортивного взуття немає.

3. Якість взуття. Кросівки низької якості та no-name виробника зношуються у кілька разів швидше, а також можуть спричинити деформації та травми стоп. Зносостійкі якісні жіночі кросівки та чоловічі моделі купуйте в PEAK Sport. Консультанти допоможуть вибрати оптимальну модель для вашого виду спорту, а також зорієнтують у виборі розміру.

4. Інтенсивність та пробіг. За умови дотримання умов експлуатації амортизація зберігається при пробігу до 600–800 км. Легкі та тонкі підошви кросівок для марафонів витримують 400–500 км. Кросівки можуть мати непоганий вигляд, але матеріали підошви, імовірно, втратить свої властивості, амортизація погіршиться, а фіксація п’яти може ослабнути.

5. Вага спортсмена. Виробники закладають властивості взуття для середньої ваги. Бігуну з вагою вище середньої доведеться міняти кросівки частіше, ніж спортсмену із середньою та низькою вагою.

6. Догляд за взуттям. Часті забруднення та прання знижують еластичність та інші властивості матеріалів, з яких виготовлені кросівки.

Підбирайте та використовуйте кросівки жіночі та чоловічі відповідно до призначення. Суворо виконуйте рекомендації виробників та дотримуйтесь правил експлуатації — так ви подовжите термін служби улюбленої пари взуття. Купити кросівки чоловічі, жіночі та дитячі високої якості можна онлайн на нашому сайті.

Чоловік зав’язує шнурки на кросівках | Peak Sport Ukraine​​​​​​​

Як часто слід міняти кросівки

За якими ознаками можна оцінити загальний стан та ступінь зносу спортивного взуття? Регулярно його оглядайте та прислухайтеся до своїх відчуттів.

Візуальні ознаки зношування:

● Протерся протектор, є глибокі тріщини, видно середній шар підошви. З таким взуттям треба розлучатися негайно.

● Стерся протектор підошви. Погіршення зчеплення з ґрунтом знижує спортивні показники та ефективність тренувань. Може стати причиною падінь і травм.

● Нерівномірне зношування підошви провокує зміну постановки ступні.

● Середній шар підошви став тоншим і твердішим, з’явилися поздовжні складки. Здатність таких кросівок амортизувати удари помітно зменшилася.

● Верх помітно змінив форму. Якщо форма поступово змінюється разом із природним зношуванням підошви — це нормальне явище. Якщо ж верх деформувався, а підошви в хорошому стані — значить, наступного разу варто ретельніше підібрати розмір та форму взуття.

Про що свідчать відчуття:

● Разом із деформацією підошви та зниженням амортизаційних властивостей пропадає відчуття віддачі енергії та з’являються неприємні відчуття. Хочете уберегтися від травм — підбирайте нову пару.

● Задник не фіксує ногу — ще одна ознака деформації верху, а також часта причина переломів і розтягувань.

● Ноги почали «паритися». Згодом пропускна здатність пор у мембранах знижується. Використання такого взуття не тільки викликає дискомфорт, але також може призвести до захворювань нігтів і шкіри ніг.

Постійна експлуатація кросівок у нестандартних умовах може спричинити втрату кольору та незначне погіршення зовнішнього вигляду. Якщо інші властивості взуття збереглися, ви можете використовувати взуття для тренувань. А для «виходу» можна купити нову пару кросівок.

{360_photo}